HTML

1 millió év

2012.07.25. 16:38 vorilevi

Nemrég olvastam, hogy a francia ANDRA cég munkatársai kifejlesztettek egy olyan merevlemezt, ami 1 millió évig képes tárolni az adatot. Ennek kapcsán több dolog is az eszembe jutott.

Először is, nézzünk kicsit vissza. Mondjuk 1 millió évet. Akkoriban Homo erectus (felegyenesedett ember) formában léteztünk a pattintottkő-korszakban és többnyire azzal voltunk elfoglalva, hogy bogyókat szedegessünk. A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) megjelenéséig még 800-900.000 évet kell várnunk, de Frédivel és Bénivel kis szerencsével akár össze is futhatunk.

Másfelől, a mai számítástechnikában 100 évre sem lehet előre tervezni, nem hogy 1 millió évre. 100 éve még nem is volt számítástechnika. 10 éve nem volt iPhone. Akik megtehették, Palmot használtak. iMacből pedig ekkor jelent meg a "bólogatós" fajta.

appl_fp_imac.jpeg

A ma használt adattároló eszközök (USB pendrive, SSD, CD-DVD...) életciklusa jó esetben pár 10 év, rosszabb esetben még annyi sem. Tegye fel a kezét, akinek van otthon kisfloppy meghajtója!

Miközben, ha leásunk a fiók aljára, vagy feltúrjuk a padláson porosodó kartondobozokat, találhatunk pár kallódó floppyt. De ha nem írtuk rá pontosan, mi van rajta, elég problémás lenne kideríteni, mit akartunk megőrizni az utókornak. Ha ráírtuk, legalább tudjuk, mihez nem férünk hozzá...
Pedig léteznek olyan adat-, vagy információtárolási technológiák, amik életciklusa egy-két nagyságrenddel nagyobb. Például egy könyv.

IMG_1653.jpg

"Magyar Fűvész könyv, melly a' két magyar hazábann találtatható növényeknek megesmerésére vezet a' Linné alkotmánya szerént. Készűlt, és nyomtatódott Debreczenbenn. 1807."

Ezt a 205 éves könyvet csak levettem a polcról, és mivel ismerem a nyelvet, el is tudom olvasni.

De érdekességképpen nézzünk vissza pár tízezer évvel.

22349_oskor_lascaux.jpeg

25-30.000 éve jelentek meg az első barlangrajzok.
 Valószínűleg az akkori alkotóknak majdnem olyan fontos volt az információ megőrzése, mint napjainkban az, hogy 1 millió évig képesek legyünk tárolni az atomsilók pontos helyét. És talán annyira lesz releváns 1 millió év múlva a megőrizni kívánt adat, mint most egy barlangrajz.

Közben a mérnökök azon dolgoznak, hogy az adatok tárolásának elméleti határát feltornásszák az eddigi 1 millió évről 10 millió évre.

10 millió éve még miocén földtörténeti kor volt, előemberek sem voltak...

Már csak azt kéne kitalálni, hogy mit tudunk kezdeni a VHS, vagy magnókazettákkal. Vagy a floppykkal. Vagy hamarosan a CD, DVD gyűjteményünkkel.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digitaliskornyezetszennyezes.blog.hu/api/trackback/id/tr954669853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geldrin · http://geldrin.deviantart.com 2012.07.25. 19:20:14

Érdekes téma.
A szóban forgó merevlemez egyébként nem hagyományos merevlemez, de még csak nem is digitális elven működik. "Egyszerűen" csak egy zafír lemezre írnak föl mikroszkópikus képeket vagy jeleket. A tudósok azon agyalnak, hogy milyen jelképrendszert használjanak, ami 1 millió év múlva is érthető (vagy legalábbis megfejthető lesz)
news.sciencemag.org/sciencenow/2012/07/a-million-year-hard-disk.html
Maga az elképzelés nem túl modern... igazából jobban hasonlít az említett könyvre, mint egy HDD-re.
Ahogyan említetted, félszáz év alatt óriásit fejlődött az informatika. Ebből a szembszögből nézve viszont okos választás az analóg lemez.

Egy millió év "kissé" optimistának tűnik, de még ezer év is. (Pár évtizede épphogy elkerültük az atomháborút...)
Aztán ott a kérdés, hogy hol tárolják el ezeket a lemezeket, hogy ne semmisüljenek meg? Véleményem szerint legnagyobb biztonságban földkörüli pályán, vagy a holdon lenne. Gondoljunk bele, az emberiség eltűnése után mi maradna a civilizációnkból? Jóformán semmi. Az erózió és a vegetáció ezer év alatt mindent átformálna, és elpusztítana. Ma egyetlen épületet sem tudnék megnevezni, ami annyi ideig kibírná, mint mondjuk a piramisok. Az ember után csak űrszemét, és néhány lábnyom maradna a Hold porában.

Visszatérve az adattároláshoz, csak engem zavar, hogy még mindig az optikai lemezeket használjuk? Már tíz éve is elavultak voltak... Talán ez is megérne egy misét.
süti beállítások módosítása