HTML

Egy kép

2012.07.12. 15:41 vorilevi

Rengeteg fotót készítünk. Folyamatosan. Ha kell, ha nem. Egy 10 napos nyaralásról több százat. Fejenként. Egy buliról, bográcsolásról is legalább százat. Mert nem kerül semmibe még egy képet csinálni, hátha az előző nem sikerült.

Amíg filmre fotóztunk, volt 24, max. 36 lövésünk. Sokkal tudatosabban, megfontoltabban kattogtunk, és nem felejtettük el megkomponálni a képeket. Ha hibáztunk, forintosítható volt a veszteség. Ma 8-10 képet csinálunk ugyanarról a témáról, az egyik biztos jó lesz alapon (és nem lesz az, mert hiába a sok kép, ha a legalapvetőbb szabályokat sem tartjuk be).
Régebben az is külön pénzbe került (hacsak nem volt otthon saját laborunk, de nem ez volt a jellemző), ha látni akartuk a kész képet, mert a filmet elő kellett hívni, és a negatívból papírképet csinálni.

Most fogjuk nagymamit, leültetjük a gép vagy a tévé elé, és mutogatjuk a 278 darab képet a nyaralásról. Mert ugye nekem is le kell fotóznom a csoffadt kiflit a reggelinél, meg a csajomnak is, de előtte csinálok a reggelizőhelyről képet a telefonnal, hogy azt gyorsan felnyomjam az instagramon keresztül a facebookra, mert csak a szállodában van wifi. Persze, a készülékek órája nincs pontosan összehangolva, az én képeim közül már a "hűű, de vicces, 2 lábam van és szőrős a tengerparton" kompozíciónál tartunk, amikor ismét pár alig használt croissant csodálhatunk meg.

A fényképezni képes eszközök felbontása folyamatosan nő, ma már egy telefon nem is telefon, ha nincs benne legalább 8 megapixel, az eldobható (kompakt, bocs :) ) gépek meg legalább 10 megapixelesek. Ez azzal jár, hogy egyre több helyre van szükségünk egy-egy kép tárolásánál. És egyre többen egyre több képet csinálunk.

infographic_photos_taken_by_year-525x406.png

2011-ben 360 milliárd képet.

Amit tárolunk, feltöltünk, megosztunk és archiválunk. Ha az egyszerűség kedvéért azt vesszük alapul, hogy 1 kép 1 megabyte, akkor az 360.000 darab 1 terabyte-os vinyón fér el.
Plusz, amit feltöltöttünk, mert azt ott is tároljuk.
Plusz, amit CD-re, DVD-re kiírtunk, nehogy elvesszenek a képek (ha az összes képet kiírnánk, az 80.000.000 DVD)

Én is szeretek fotózni. A képeim jelenleg 38 giga helyet foglalnak el a gépemen. És archiválom is a teljes mappát, mert egyszer elvesztettem több év termését, tönkrement a vinyó, amin tároltam a képeim. (Azóta egy jelentős részük megkerült, köszi, Ildike!)
Természetesen, a képek jelentős részét megosztom facebookon, mert ott mindenki láthatja, akinek meg akarom mutatni.

infographic_largest_photo_libraries-525x406.png

De nemcsak én osztom meg a képeim, hanem sokan mások is. Összesen több mint 100 milliárd képet töltöttünk fel a facebookra. Ha ismét azt vesszük, hogy 1 kép 1 megabyte, akkor az 100.000 darab 1 terabyte-os vinyó. Nem számolva a biztonsági mentéssel, a gyorsítótárakkal, a tükrözésekkel.
2011-ben percenként átlagosan 60 képet osztottunk meg Instagramon. Azóta elérhető lett Androidon is az applikáció...
Percenként 3125 képet töltöttünk fel a Flickrre.

Megyek, átállítom a gépem, hogy csak közepes méretű képeket csináljon, aztán átnézem a képeim, és legalább 100-at kitörlök. Mert nem hiszem, hogy szükségem lesz 6 példányban a Totó haverkodik BigT-vel képekre (csak a rend kedvéért: Totó a kutya, BigT a nyúl).

IMG_1016.JPG

http://www.psfk.com/2011/09/which-one-has-more-photos-facebook-flickr-or-the-library-of-congress-infographic.html

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digitaliskornyezetszennyezes.blog.hu/api/trackback/id/tr14633438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geldrin · http://geldrin.deviantart.com 2012.07.13. 17:02:51

Ezek az adatok valami elképesztőek.

Rossz belegondolni, hogy a felhasználókat kiszolgáló több ezer vagy százezer szerver mennyit fogyaszthat...
Bár még mindig jobb, mintha a felhasználók saját file-szerverként üzemeltetnék a PC-iket.

vorilevi 2012.07.13. 19:16:16

@Geldrin: Pont az a célunk, hogy ezekbe belegondoljanak az emberek! És töröljék, ami nem kell...
süti beállítások módosítása